Välja gardiner

Vi har tidigare berättat om hur man kan förändra sitt hem utan att dra på sig alltför stora kostnader. Du kan läsa mer om det här.

En av de effektivaste och roligaste metoderna för detta är att sätta upp nya gardiner när de gamla börjar kännas oinspirerande. Det som förut känts lite grått och trist kan med några enkla grepp kännas fräscht och lyxigt!

Givetvis blir det en hel del att tänka på som typ av tyg, färg, längd och mycket annat. På Internet finns det en uppsjö av tips om de möjligheter som står till buds.

Modernt sovrum

Rummet

Börja med att tänka på hur det rum ser ut där du vill hänga upp dina nya gardiner. De lite mer draperiartade gardinerna som passar i sovrummet går kanske inte så bra i köket. Ett mörkt rum kan kännas behagligare med ljusare och luftigare tyger. Kommer det in mycket solljus bör man vara medveten om att färgade gardiner bleks med tiden. Vitare än vitt lär det dock aldrig bli.

Längd och stil

Ett effektivt stilgrepp är att ha dubbla lager av gardiner. Idén är att ha ett tjockare lager som man kan dra för på kvällen eller för att skydda mot solljus medan det tunnare kan finnas på plats hela tiden och förhindra insyn samtidigt som det känns ombonat.

Material

Ingenting går upp mot att åstadkomma en förvandling av ett kallt och trist rum genom rätt gardinuppsättning. Ett aldrig så tråkigt rum kan kännas lyxigt bara genom att ha siden- eller vävgardiner i varma färger. Nästa gång du bor på ett trevligt hotell kan du fundera på om det var gardinernas förtjänst!

De bästa materialen genomgående är polyester, siden och sammet. Polyester låter kanske lite tråkigt men har den bästa hållbarheten och är betydligt billigare än de övriga. Klart underskattat!

Uppsättning

Hur långa skall mina gardiner vara? Här finns egentligen bara två val: gardiner som går från golv till tak eller som börjar i höjd med fönstret. För att få rätt mått får man dubbla breddmåtten och lägga till cirka 20 cm från den övre fönsterlisten.

Tips

Tänk på att rullgardiner och så kallade hissgardiner kan vara ett utmärkt val i till exempel kök. De är funktionella, snygga och lätt utbytbara. De drar också åt sig matos och gör på så sätt köket fräschare.